Reset lozinke

Rezultati pretrage
7 april 2021

Za ljubitelje sporta

Mnogo je sportskih aktivnosti koje se mogu vežbati u Zemlji orlova: za ljubitelje sporta i ljubitelje prirode i aktivnosti na otvorenom postoji zaista dosta izbora da bi sebi poklonio uzbudljivu aovanturu punu emocija posvecenu istraživanju nezagađenih mesta.
Brojne mogućnosti: trekking, mountainbike, rafting, paraglajding, freeklimbing i planinarenje, jahanje, ronjenje itd.

Ronjenje i vodeni sportovi

Jaka tacka Zemlje orlova je i more sa svim svojim mogućim pojavama: stoga vam nece nedostajati sportske aktivnosti koje mogu da se praktikuju u kristalno čistim vodama i duž više od 450 kilometara obale. Plivajući u moru ili u jednom od mnogih jezera, reka i izvora slatke vode takođe raštrkanih u unutrašnjosti, roneći na mestima bogatim morskom florom i faunom poput poluostrva Karaburun u Sarandi ili u potrazi za drevnim ruševinama trgovačkih brodova ili ratnih brodova koji datiraju iz svetski ratova u zalivima Drača, Valone i Sarande i na reci Drin. Ali ne zaboravite kanuing, kajak, windsurf , kao i jet-ski.

Rafting

Albanija je idealno mesto za sportive koje ti dizu adrenalin I emocije kao što su: 26 kilometara niz kanjon reke Osum, najveći u Albaniji i jedan od najpoznatijih u Evropi, nastao je u toku milionia godina zahvaljujući eroziji vode, sa cvorovima visokih naziva kao sto su ..Djavolska Vrata, Katedrala i Oko, nazubljeni vodopadi, stenoviti zidovi visoki desetinama metara i uski prolazi čak i metar i po. Nezagađena priroda i biodiverzitet koji karakterišu čitav tok reke Osum čine područje jedinstvenim i zaštićenim nasleđem i Albanije i sveta. Druga neophodnost je spuštanje uz brzu Vjosu u podnožju planine Nemercka, kao i duž Valbone u albanskim Alpima

Mountainbike

Za ljubitelje pedala na dva točka Albanija je pravi raj: za one koji se bave mountainbike om, albanski Alpi u severnom delu zemlje i planina Dajti nude uzbudljive puteve i prekrasne poglede. Za ljubitelje biciklističkog turizma, najveći gradovi u zemlji, počev od Tirane, Drača, Vlore, Pogradeca, Skadra, svi su opremljeni biciklističkim stazama i stoga ih je lako posjetiti biciklima. Očaravajuća biciklistička staza na obali jezera Pogradec srednje je teške, dok je panoramski put koji prelazi nacionalni park Llogara i od Valone do jonske obale pogodniji za obučene bicikliste, ali posebno sugestivan u uvalama i lukama.

Paragliding i let u tandemu

Albanija je jedna od najlepših zemalja na svetu gde moze da se praktikuje ovaj sport adrenalina : u maju 2017. godine organizovana je IX to izdanje Svetskog prvenstva u paraglajdingu, čekajući deset dana u okrugu Valone plesove i nastupe svetski poznatih šampiona ovog spektakularnog sporta i od tada su događaji posvećeni ovom sportu, pratili jedni druge sa oduševljenjem brojnih entuzijasta i gledalaca. Paraglajderi zapravo mogu pronaći u impozantnim planinskim lancima i u prostranim albanskim dolinama mnoštvo tačaka uspona i spuštanja, kako bi klizili po netaknutim I nekontaminiranim pejzažima retke lepote koji bukvalno oduzima dah.
Albanski Alpi u severnom delu zemlje, planina Dajti nedaleko od prestonice, čudesne jonske obale samo su neka od najpopularnijih mesta među ljubiteljima ovog sporta.
Da biste praktikovali paraglajding ili odradili tandemski let sa instruktorom u potpunoj sigurnosti, postoji mnogo agencija za kontakt, uključujući:

*Aeroclub Albaija Let sa planine Morave spustajuci se u gradu Korce

*Extreme Illirycum Let sa Llogare, iz istoimenovanom i nezagađenom Nacionalnom parku, koji se izdaje do obale Palase i dalje zemljišta na plažama Dhermije i Drimadhe

Treking & Hiking

Izvanredni pejzaži Albanije pružaju priliku za šetnju lakim stazama i izazovna pešačenja ili uspone u alpskim regionima. Među najpogodnijim tačkama od interesa za planinarenje i izlete uopštesu Nacionalni park Albanski Alpi sa Valbonom i Thethom, vodopadi Grunas, Skadarsko i Ohridsko jezero, visoravan Korca, planina Dajti, dolina reke Erzen, region na jugu sa Gjirokastrom i Permetom , i prelepa jonska obala koja nudi nezagađene plaže i uvale kojima se pristupa preporucenim stazama s pogledom na more.

Freeklimbing

Za ljubitelje planinarenja, Albanija je idealno odredište: od severa do juga ima mnogo mesta koja se ne smeju propustiti, počevši od kanjona Gjipe koji nudi sedamdesetak itinerera sa nivoima poteškoća od 4 do 7b +, i brojnim sektorima koji počinju od „Garten Eden“, “Pfeiler” sa poteškoćama 7a +, “Rote Vand” sa rutom visokom 84 metra, “Ladi” sa preko 15 poteškoća sa poteškoćama od 5b do 7a +, “Rio” unutar kanjona, a zatim uvek u senci, završavajući Sektor „more“ sa 9 itinerera blizu mora i visokim od 8 do 18 metara. Drugo područje je jezero Bovilla unutar nacionalnog parka planine Dajti na severu Tirane, a treći uzorak je kanjon Langarica u Permetu, na jugu Albanije, između Gjirokastre i Berata.

Jahanje

Zanimljiv i romantičan način upoznavanja Albanije, koji je u punom kontaktu sa prirodom, omogućava vam putovanje stazama kojima se ne može automobilom i do nezagađenim mestima regiona. Mnogi putevi nisu ništa drugo vec drevni putevi kojima su prolazili karavani prelazeći kamene mostove, guste šume, zabačena i čista travnata sela. Ovim sportom mogu se baviti čak i ljudi sa malo iskustva u svakodnevnim šetnjama, ali, za prave entuzijaste, ne propustite turnir u Zagoriji, počev od Gjirokastre. U nekim mestima se u albanskim Alpima moze još uvek da se prelaze planinske prelaze čak i na leđima mazgi ili magarca.

Podeli